ÜRÜNLER
Isı sistemleri / Endüstri̇yel Boya Malzemeleri

Asetilen Gazı

Asetilen ticari olarak daha çok kalsiyum karbüre su ilavesi veya suya kalsiyum karbür ilavesi ile elde edilir. Asetilen gaz halinde bir çözücü maddeye (genellikle aseton) yedirilmiş olarak tüp içinde ticari olarak bulunabilir. Asetilen tüpleri özel olarak hazırlanır. Tüpün içinde üç ayrı madde mevcuttur; poroz madde, çözücü madde, asetilen gazı'dır. İlk olarak poroz maddeye çözücü madde (aseton) yedirilir, ardından asetilen gazı çözücü madde içerisinde çözündürülür. Asetilen gazı, uygun özelikte dikişli ve dikişsiz tüplere doldurulabilir. Maksimum tüp basıncı °C başına 0,31 bar'dır. Yani 21 °C de 17,24 bar'dır. TSE standartlarına göre asetilen gazının minimum safiyeti % 98,0'dır. (TSE TS 9675) Tüpün dış rengi Ral 1018, periyodik bakımı 5 senede birdir.

Fiziksel Özellikleri

Monekül Ağırlığı: 26,04 gr/mol-gr
Kaynama Noktası: -75 °C (0,69 bar’da)
Kritik Sıcaklık: 36 °C
Kritik Basınç: 62,5 bar (mutlak)
Yoğunluğu: 1,17 kg/ m³
Özgül Ağırlığı: 0,91

Renksiz, boğucu, sarımsak kokusuna benzer kokuda, oldukça parlayıcı, narkotik, zehirsiz, çözünmüş bir gazdır.

Çözülmüş gazdır. Oldukça parlayıcı ve yanıcı gazdır. Hava ile parlama sınırı %2,2-85 ve havadan daha hafif bir gaz çeşididir. % 100 asetilen kokusuzdur, ticari asetilen sarımsak kokusuna benzer kokudadır. Asetilen hava ile sıcak ışık ve dumanlı bir alevle yanar. Tutuşma sıcaklığı asetilenin havaya olan oranına göre değişir.

Kullanılan tüpler açık havada fakat güneş ve iklim şartlarından korunarak depolanmalı , tüpler asla ısıtılmamalı , tüpler asla 45°C üzerindeki sıcaklıklara maruz bırakılmamalı, çözücü madde (aseton) kaçışını önlemek için, gaz 15°C de 0,5 barda kullanılmalıdır. Tüpler yatay pozisyonda taşınmamalı ve kullanılmamalıdır.

Kullanım Alanları

Optik Spektrometrede (Enstrüman Gazı Olarak)
Oksiyakıt Kaynağında (Yanıcı Gaz Olarak)